Boete grondgebondenheid kan een economisch delict worden

Onlangs heeft RVO duidelijk gemaakt dat de boete, bij het niet voldoen aan de eisen van grondgebondenheid, alleen berekend wordt over de fosfaatruimte die het bedrijf te weinig heeft.

 

Boete

De standaard bestuurlijke boete voor een te kort aan plaatsingruimte bedraagt € 11,- per kg fosfaat. Stel dat u 1 hectare grasland te kort komt, met een plaatsingruimte van 80 kg fosfaat. In dat geval wordt de totale boete 80 x € 11,- = € 880,- per hectare.

 

Verleidelijk

In veel gevallen zal de ‘standaard’ bestuurlijke boete daarom relatief meevallen. Dit kan voor u een reden zijn om een ‘economische’ afweging te maken tussen meer grond, minder productie of deze boete te betalen.

 

Economisch delict

Echter bij herhaalde of forse overtredingen kan bij handhaving gekozen worden om in plaats van de standaard bestuurlijke boete een boete op te leggen wegens een economisch delict. Deze boetes kunnen fors oplopen, mede doordat de hoogte hiervan bepaald kan worden op basis van het verkregen voordeel.

 

Geen ‘standaard’ oplossing

Het ‘kiezen’ voor een boete in plaats van extra grond of een lagere productie brengt behoorlijke financiële risico’s met zich mee. Het eerste jaar zal dit wellicht nog meevallen. Wanneer echter bij controle de indruk ontstaat dat de overtreding bewust is gemaakt, kan een fors hogere boete opgelegd worden. De mate van overtreding en het feit of al eerder een overtreding heeft plaatsgevonden speelt daarbij ook een rol.

 

 

!

De boete bij het niet voldoen aan de eisen van grondgebondenheid lijkt relatief mee te vallen. Let er echter op dat bij een herhaalde of forse overtreding dit vergrijp als een economisch delict gezien kan worden. En dan kan de boete fors oplopen.

 

Thanks!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar nieuwe medewerkers.

Bekijk hier alle vacatures.