Ingrijpende verbouwing levert nieuw pand op

Dat er over de aankoop van bestaand onroerend goed overdrachtsbelasting geheven wordt is algemeen bekend. En bij nieuwe panden? Daar rekenen we niet met overdrachts-, maar met omzetbelasting.

De casus: overdrachtsbelasting of BTW?
Een winkelpand werd grondig verbouwd: het hele pand werd gesloopt, op de voorgevel na. De dragende constructie en de fundering werden compleet vervangen door een nieuwe constructie en dito fundering. Daaropvolgend werd het pand herbouwd, vergroot en anders ingedeeld, waarbij het aanzicht en de functie van het pand volledig in tact bleven. Toen het pand uiteindelijk werd opgeleverd, waren de sloopwerkzaamheden afgerond en was de verbouwing van start gegaan. Toen rees de vraag: wat moet er betaald worden? Overdrachtsbelasting die kostprijsverhogend werkt? Of toch omzetbelasting, die verrekenbaar is? Een belangrijke kwestie voor de eigenaar. Het hof was helder in zijn conclusie: omdat door de verbouwing een nieuw gebouw was ontstaan, mocht geen overdrachtsbelasting worden geheven.

Thanks!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar nieuwe medewerkers.

Bekijk hier alle vacatures.