Nieuws

Vanggewas na mais uiterlijk 1 oktober in GO melden (18-09-2020)
Bron: | | Component Agro | 18-09-2020

Uiterlijk 1 oktober moet het verplichte vanggewas na mais op zand- en lössgrond in de Gecombineerde opgave worden opgegeven. De aparte melding middels het formulier ‘Hoofdteelt na snijmais’ is komen te vervallen. RVO geeft nu aan, dat bij ieder maisperceel op zand- en lössgrond het soort vanggewas en de zaaidatum doorgegeven moeten worden.

Verplicht vanggewas nu altijd melden

Na de teelt van mais op zand- en lössgrond moet een verplicht vanggewas worden geteeld. Zie ons Themabericht Vanggewas na mais op zand- en lössgrond. Eén van de opties is het inzaaien van een wintergraan dat volgend jaar als hoofdteelt wordt geteeld. Deze optie moest vorig jaar apart worden gemeld. Zie ons bericht Hoofdteelt wintergraan na snijmais melden middels formulier. RVO geeft nu op haar site aan dat alle vanggewassen in de Gecombineerde opgave (GO) moeten worden opgegeven. Deze uitleg is, ons inziens, ruimer dan de wettelijke verplichting om enkel het wintergraan dat volgend jaar als hoofdteelt wordt geteeld uiterlijk 1 oktober te melden.

Gewas en inzaaidatum opgeven

RVO geeft aan dat van alle vanggewassen het gewas moet worden opgegeven. Daarnaast moet de zaaidatum worden opgegeven, waardoor RVO de conclusie kan trekken of het vanggewas uiterlijk op of na 1 oktober is ingezaaid. De werkelijke inzaaidatum hoeft, volgens RVO, niet exact overeen te komen met de opgave, echter moet deze wel in de juiste ‘periode’ liggen.
 

Conclusie en advies

Ondanks dat, ons inziens, wettelijk niet is vastgelegd dat te allen tijde een vanggewas na mais moet worden opgegeven, is ons advies om dit wel te doen.

Met name is van belang te controleren of het gewas juist is en of de opgegeven zaaidatum in de juiste ‘periode’ valt (voor of vanaf 2 oktober). Is de inzaaidatum 2 oktober of later, dan is een wintergraan verplicht

 

...

terug