Nieuws

Toch 'Jonge landbouwer' na bedrijf met SBI 016 (03-05-2021)
Bron: | | Component Agro | 03-05-2021

Bent u als Jonge landbouwer eerder een bedrijf met ‘dienstverlening voor de landbouw’ gestart? En bent u later gestart met een landbouwbedrijf? Dan kunt u, onder voorwaarden, toch in aanmerking komen voor de toeslag Jonge landbouwer en/of betalingsrechten uit de Nationale reserve.

Jonge landbouwer

U kunt als ‘Jonge landbouwer’ met de Gecombineerde opgave o.a. de toeslag Jonge landbouwers aanvragen. Eén van de voorwaarden is, dat sprake is van een eerste vestiging met ‘langdurige zeggenschap’. Hiervan is ook sprake als u eerst een bedrijf heeft gehad met SBI-code 016, maar geen landbouwactiviteiten heeft uitgevoerd.

SBI-code 016

Heeft u, bijvoorbeeld als ZZP-er, een bedrijf (gehad) dat diensten uitvoert voor de landbouw? Dan bent (of was) u waarschijnlijk bij de KVK geregistreerd met SBI-code 016 ‘Dienstverlening voor de landbouw’.

Daadwerkelijke landbouwactiviteiten

Bedrijven met SBI-code 016 worden door RVO ook als landbouwbedrijf gezien. Hiervan is echter geen sprake, indien u in uw eerdere bedrijf geen daadwerkelijke landbouwactiviteiten uitvoerde (voor eigen rekening en risico), zoals het telen van gewassen en/of het houden van landbouwhuisdieren.

Het later gestarte landbouwbedrijf wordt dan gezien als ‘eerste vestiging’, zodat u toch als ‘Jonge landbouwer’ kan worden gezien.

...

terug